2 min read

E-facturatie vanaf 2026 verplicht in België: 5 vragen en antwoorden

E-facturatie vanaf 2026 verplicht in België: 5 vragen en antwoorden

Met ingang van 1 januari 2026 wordt e-facturatie in België verplicht voor zakelijke transacties. Maar voor wie geldt deze verplichting precies? En op welke manier moeten bedrijven de e-facturen gaan uitwisselen? We beantwoorden de 5 meestgestelde vragen.

 

Waarom wordt e-facturatie verplicht in België?

De Belgische overheid voert verplichte e-facturering in om belastingfraude te bestrijden, de belastingnaleving te vereenvoudigen en de administratieve kosten voor bedrijven te verminderen. E-facturatie is namelijk een stuk goedkoper voor bedrijven. De gemiddelde kosten van 1 pdf-factuur bedragen €6, terwijl een e-factuur gemiddeld €1,50 kost. Dit bijkt uit onderzoek door tradeinterop.  

Door e-facturatie in 2026 te verplichten, lopen onze zuidburen vooruit op de Europese wetgeving genaamd VAT in the Digital Age, of kortweg ViDA. Deze wetgeving schrijft onder meer voor dat e-facturatie voor alle zakelijke transacties verplicht wordt in alle Europese lidstaten vanaf juli 2030.

Wat betekent de e-facturatieverplichting precies voor bedrijven?

Wanneer een bedrijf gevestigd in België zakendoet met een ander Belgisch bedrijf, dan moeten zij vanaf 1 januari 2026 een gestructureerde e-factuur sturen. Het is niet meer toegestaan om een pdf of papieren factuur te sturen.

De e-factuur moet verstuurd worden via Peppol. Dit betekent dat zowel de verzender als de ontvanger toegang moeten krijgen tot dit netwerk. Dit kan door samen te werken met een servicepartner met een gecertificeerd Peppol Access Point

Als een Belgisch bedrijf zakendoet met een buitenlands bedrijf, dan is het sturen van een e-factuur niet verplicht. 

Welke bedrijven zijn vrijgesteld van de verplichting?

Er gelden een aantal uitzonderingen op de e-facturatieverplichting in België, namelijk voor:

      • Bedrijven die uitsluitend vrijgestelde transacties (waar geen btw over betaald hoeft te worden) uitvoeren.
      • Bedrijven die onder een vereenvoudigd belastingregime vallen, zoals bepaald in artikel 56 van de Belgische BTW-wetgeving (deze uitzondering loopt af op 1 januari 2028).
      • Bedrijven die belastingplichtig zijn maar geen vaste vestiging in België hebben.
      • Kleine bedrijven die onder een bepaalde omzetdrempel vallen (specifieke details hierover moeten nog worden bevestigd).

Welke standaard moet worden gebruikt voor e-facturen?

De Belgische overheid beveelt het gebruik van het Peppol-netwerk aan voor de distributie van e-facturen. De e-facturen moeten voldoen aan de Europese norm EN 16931.

Moet elke e-factuur ook direct gemeld worden bij de Belastingdienst?

In eerste instantie begint België met invoering van het zogenoemde 4-corner model, waarbij de overheid niet met elke uitgewisselde e-factuur mee hoeft te kijken.

Het land heeft echter wel de ambitie om later over te stappen naar 5-corner model, waarbij er sprake is van Continuous Transaction Control. Het ziet ernaar uit dat België hiermee de ViDA-wetgeving afwacht, waar ook regels voor Digital Reporting Requirements onderdeel van uitmaken. 

De impact van e-factureren op credit managers

De impact van e-factureren op credit managers

Waar facturen voorheen vooral als pdf via e-mail werden verstuurd, worden deze steeds vaker rechtstreeks tussen financiële systemen uitgewisseld,...

Read More
E-facturatie wordt verplicht in België: wat betekent dit voor u?

E-facturatie wordt verplicht in België: wat betekent dit voor u?

Het Belgische Ministerie van Financiën is voornemens om e-facturatie te verplichten voor de B2B-markt in België. In de zomer van 2023 wordt hier een...

Read More
Internationale klanten vragen om e-facturen: wat nu?

Internationale klanten vragen om e-facturen: wat nu?

Waarschijnlijk stuurt u allang geen papieren facturen meer en mailt u tegenwoordig pdf’s naar uw klanten. Maar zo’n digitale factuur is nog niet...

Read More