Case study: De aansluiting van Moneybird op PEPPOL / Simplerinvoicing

Joost Diepenmaat 

Co-founder

Moneybird is één van de grootste aanbieders van online boekhoudsoftware. Moneybird richt zich op ondernemers en helpt hen om eenvoudig en met plezier zelf de boekhouding te kunnen doen, tijd te besparen en grip te houden op de financiële zaken. “E-facturatie past hier perfect bij. Een eigen aansluiting op Simplerinvoicing / PEPPOL was dan ook een logische stap”, aldus Joost Diepenmaat, co-founder van Moneybird.

De aanleiding

 

Joost is al vanaf het begin betrokken geweest bij Simplerinvoicing. “Moneybird heeft altijd achter het gedachtegoed van Simplerinvoicing gestaan”, vertelt Joost. “Voor ons is Simplerinvoicing / PEPPOL de logische opvolger van e-mail, omdat het ondernemers veel voordelen biedt.”

 

“De verwerking van een e-factuur kost een ondernemer aanzienlijk minder tijd dan de verwerking van een PDF of papieren factuur”, aldus Joost. “Een e-factuur wordt meteen ingeboekt. Hoe eerder een factuur is ingeboekt, hoe meer inzicht de ondernemer heeft in zijn financiële positie. Ook voor de ondernemer die facturen verzendt via Simplerinvoicing / PEPPOL zijn er voordelen. Doordat de ontvanger de facturen meteen kan verwerken, kunnen ze sneller worden betaald.“

“Het feit dat Simplerinvoicing / PEPPOL een beveiligd netwerk is, speelt ook een grote rol”, stelt Joost. “Het veilig uitwisselen van (factuur)data wordt steeds belangrijker en daarom vragen steeds meer organisaties hun leveranciers om e-facturen aan te leveren via Simplerinvoicing / PEPPOL. Wij willen het voor ondernemers makkelijk maken om via dit kanaal e-facturen te verzenden, maar ook ontvangen”.

 

“Dat we Moneybird wilden aansluiten op Simplerinvoicing / PEPPOL was duidelijk”, zegt Joost. “Dan komt de vraag: gaan we het zelf bouwen of kiezen we voor een API? Die keuze was snel gemaakt. Voor e-mail hebben we een dienstverlener die het mailverkeer voor ons afhandelt en dat wilden we voor Simplerinvoicing / PEPPOL ook.”

Moneybird aansluiten op Simplerinvoicing / PEPPOL

 

Moneybird werkt graag samen met leveranciers die een helder en transparant business model hebben. Joost licht toe: “Wij schakelen graag snel en zoeken naar partijen die ‘to the point’ zijn en hun documentatie goed op orde hebben. Tradeinterop was de eerste partij die een API aanbood, waarmee wij Simplerinvoicing / PEPPOL in onze eigen software konden bouwen. De documentatie van tradeinterop was helder en de samenwerking was erg prettig. De implementatie verliep dan ook vlot.”

Wat levert de aansluiting op Simplerinvoicing / PEPPOL op?

De koppeling is inmiddels al enige tijd actief. Tradeinterop beheert de koppeling en zorgt ervoor dat wordt voldaan aan de meest actuele specificaties. “Wij hoeven niet meer naar de koppeling om te kijken, het werkt gewoon prima”, aldus Joost.

Wij hoeven niet meer naar de koppeling om te kijken, het werkt gewoon prima

Gebruikers van Moneybird kunnen direct vanuit de software e-facturen verzenden en ontvangen via Simplerinvoicing / PEPPOL. Moneybird biedt deze functionaliteit standaard aan. Binnen de bestaande fee kunnen ondernemers een onbeperkt aantal e-facturen verzenden en ontvangen.

“Een consultant met een eenmanszaak kan bijvoorbeeld heel eenvoudig vanuit Moneybird een e-factuur afleveren bij de overheid. Dat biedt ondernemers echt gemak en dat is waar we het voor doen. Wij zijn hierin graag koploper, want Simplerinvoicing / PEPPOL is wat ons betreft een veel doordachtere manier om facturen met elkaar uit te wisselen dan andere bestaande kanalen.”

“Het aantal e-facturen groeit nog steeds met 20% per maand”

 

Moneybird ziet het aantal facturen dat via Simplerinvoicing / PEPPOL wordt verzonden en ontvangen maandelijks met 20% toenemen. “We zijn erg blij met deze blijvende stijging”, zegt Joost. “Dat heeft vooral te maken met ons validatieproces en de autodiscovery functionaliteit van PEPPOL, waar wij gebruik van maken.”

Een harde eis vanuit Simplerinvoicing / PEPPOL is dat de gegevens van iedere organisatie die zich aansluit op het netwerk moeten worden geverifieerd. Dit zorgt ervoor dat het netwerk veilig blijft, omdat iedere aangesloten organisatie ook echt is, wie hij zegt dat hij is. Bij de verificatie gaat het om gegevens als vestigingsadres, KvK-nummer, e-mailadres en IBAN. Iedere ondernemer die bij Moneybird aangeeft te willen e-factureren via Simplerinvoicing / PEPPOL, doorloopt dit verificatieproces. Moneybird heeft dit proces volledig geautomatiseerd. Joost vertelt: “Doordat wij het verificatieproces volledig hebben geautomatiseerd, kunnen we in een hoog tempo Moneybird gebruikers aansluiten op het Simplerinvoicing / PEPPOL netwerk.”

 

“Ook de autodiscovery functionaliteit draagt bij aan de groei van het aantal e-facturen”, aldus Joost. “Wanneer een ondernemer een factuur verstuurt vanuit Moneybird, wordt automatisch gecheckt of de ontvanger is aangesloten op PEPPOL. Als dat zo is, dan krijgt de ondernemer de optie om de factuur via Simplerinvoicing / PEPPOL te versturen. Is de ondernemer zelf nog niet aangesloten op het netwerk, maar de ontvanger wel? Dan krijgt hij meteen de mogelijkheid om zich aan te sluiten.” Op die manier draagt Moneybird actief bij aan het vergroten van het aantal aansluitingen op het netwerk, wat veilig e-factureren voor steeds meer organisaties mogelijk maakt.

De toekomst van Simplerinvoicing / PEPPOL

 

“Wij zien voldoende groei om te kunnen zeggen dat dit de weg is”, vertelt Joost. “Ik geloof dat over 3 tot 5 jaar een substantieel deel van de facturen wordt verzonden via Simplerinvoicing / PEPPOL. Nu zijn er nog veel partijen die moeten wennen aan deze manier van factureren. Bij veel bedrijven moeten processen nog gesimplificeerd worden, maar wanneer dat gebeurd is zal het aantal aansluitingen in rap tempo toenemen. Voor ons is het heel mooi dat kleine ondernemers nu al zonder extra kosten e-facturen kunnen ontvangen en verzenden via Simplerinvoicing / PEPPOL.”

Meer weten?

Wilt u als softwareleverancier meer lezen over het aansluiten van software op Simplerinvoicing / PEPPOL of maakt uw organisatie zelf gebruik van ERP- of op maat gemaakte software? Download dan onze whitepapers of neem vrijblijvend contact met ons op.

Contactformulier

Ontvang ook de maandelijkse nieuwsbrief van tradeinterop!

Privacy statement 

 

Copyright 2019 all rights reserved by tradeinterop

Neem gerust contact met ons op via:

E-mail: info@tradeinterop.com

Telefoon: 030 767 2120

Bezoekadres

Papendorpseweg 97

3528 BJ  Utrecht