De kracht van Peppol


Peppol is een term die u als softwareleverancier vast eens voorbij hebt zien komen. Maar wat is het nu precies en wat is de kracht van Peppol?

logo peppol

Wat is Peppol?

Peppol (Pan-European Public Procurement Online) is een Europese standaard voor de uitwisseling van documenten (facturen, orders e.d.) van en naar bedrijven en Europese overheden, op basis van UBL. Inmiddels zijn ook landen buiten Europa aangesloten op het netwerk.
 
Peppol bestaat uit ‘communities’ / ‘authorities’. Ieder land heeft een eigen autoriteit en in Nederland is dat de Nederlandse Peppolautoriteit (NPa).

Gebruiksgemak en veiligheid bij het e-factureren

Met Peppol is het mogelijk om een nieuw niveau van gebruiksgemak en veiligheid te realiseren dat met alleen e-mail niet te behalen is. De kracht van Peppol:
 
1. Peppol heeft een soort adresboek dat op basis van gegevens van een ontvanger (KvK, BTW, OIN, IBAN, GLN, etc.) kan bepalen of en hoe deze ontvanger zijn facturen elektronisch wil ontvangen.
 
2. Peppol is zeer goed bruikbaar voor zowel zzp’ers, het mkb, als grote organisaties. Kleinere organisaties hoeven bijvoorbeeld niet op verschillende platforms van grote organisaties in te loggen om te kunnen e-factureren. Steeds meer grote organisaties vereisen Peppol als binnenkomend kanaal.
 
3. Peppol geeft meer zekerheid dat de factuur ontvangen en verwerkt kan worden. Veiligheidsaspecten als confidentialiteit, integriteit, authenticiteit en betrouwbaarheid van aflevering dragen bij aan het ontzorgen van de verzender en de ontvanger.
 
Deze serie blogartikelen
In ons vorige blogartikel hebben we meer verteld over hoe u als softwareleverancier uw gebruikers kunt laten e-factureren met het gebruiksgemak van WhatsApp. In navolging daarop vertelden we in dit artikel meer over Peppol en over de voordelen van het gebruik van dit netwerk. Het volgende artikel in deze serie zal worden ingaan op hoe u kunt verbinden met het netwerk van Peppol.
Wilt u alle informatie uitgebreid en in één keer lezen? Download dan hier het whitepaper.

Dit artikel is bijgewerkt op 15 maart 2021

Gerelateerde berichten