“Ransomware verstopt in e-mail met factuur.” Zo kunt u dat voorkomen

Veilig elektronische documenten uitwisselen

Wellicht heeft u het artikel op nu.nl gelezen. De politie heeft een bende opgerold die ransomware verspreidde via facturen in e-mails.

Iedere ondernemer hoopt dat het hem of haar niet overkomt. Het is druk, er komt een e-mail binnen van een bekende leverancier, u of uw medewerker opent de bijgevoegde factuur en het is gebeurd. Ransomware. U kunt goed opletten en voorzorgsmaatregelen treffen, maar ook criminelen worden steeds slimmer en maken het steeds moeilijker om e-mails met ransomware te herkennen.
 
Door elektronisch te factureren via Peppol kunt u dit soort risico’s vermijden. Facturen worden direct vanuit het financiële systeem van uw leverancier, op een veilige en betrouwbare manier, naar uw financiële systeem overgebracht. Daarbij worden de volgende zaken gewaarborgd:
• De factuur is daadwerkelijk een factuur en dus niet bijvoorbeeld een virus
• De factuur is door de ontvanger ook echt ontvangen, hij kan dus niet ontkennen dat hij hem heeft ontvangen
• De factuur is onderweg niet veranderd (bijvoorbeeld het rekeningnummer aangepast).
• De factuur komt van een geauthentiseerde verzender
• De factuur is onderweg niet door anderen bekeken, bijvoorbeeld als er privacy gevoelige informatie op staat.
 
Elektronisch factureren via Peppol kan (via tradeinterop) met vrijwel ieder boekhoudpakket. Sommige softwareleveranciers (zoals Exact en Moneybird) hebben Peppol helemaal ingebouwd in hun software. Uw elektronische facturen ontvangt u dan direct in uw financiële software en dat scheelt u veel tijd.
 
Kortom: ontvangt u nog facturen via e-mail? Bekijk dan goed of de risico’s opwegen tegen een overstap op e-factureren. Wilt u hierover advies, dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Gerelateerde berichten